Grofweg is het kasteel in vier periodes gebouwd. Het oudste gedeelte van het kasteel stamt uit de dertiende eeuw. Uit deze periode stamt nog een toren, de Tour du Foix, en het hoekgebouw waar zich de Salle des Etats zich bevindt. In deze magnifieke zaal kwam in de zestiende eeuw de Staten Generaal bijeen en is met zijn arcaden en spitsbogen nog steeds zeer indrukwekkend en geldt als één van de hoogtepunten van de profane gotiek in Frankrijk.
Gotiek
In de vijftiende eeuw werd onder leiding van Lodewijk XII het kasteel flink verbouwd. De boel werd uitgebreid met een L-vormige vleugel met twee verdiepingen in laatgotische stijl. Vooral de elegante rij met bogen op de begane grond zijn van een eenvoudige schoonheid. Tegenwoordig huisvest deze vleugel Musée des Beaux-Arts waar je schilderijen, tapijten en kleding kan bewonderen.
Het klapstuk van het kasteel van Blois werd echter door de opvolger van Lodewijk XII, Frans I, gebouwd. Vanuit Italië had inmiddels de Renaissance zijn intrede in Frankrijk gedaan en de nieuwe koning was fan. Hoewel zijn vleugel slechts vijftien jaar later is gebouwd dan die van zijn voorganger, heeft het een totaal ander karakter.
Renaissance
Dit is goed te zien als je op de binnenplaats staat. De gevel van het Renaissance gedeelte is rijk versiert naar Italiaans voorbeeld met prachtig beeldhouwwerk. De eyecatcher is ongetwijfeld de half open trap. Naast versiering van de gevel en de verbinding van de verdiepingen deed de trap tevens dienst als tribune voor de toneelvoorstellingen die op het plein werden opgevoerd. Deze trap werd een ware hit en je ziet hem vaak terugkomen in latere paleizen en kastelen.
Minstens zo mooi is de gevel van de achterkant van deze uitbreiding. Deze staat op een hoge rots en is een kakofonie van loggia’s, balkons, pilasters en talloze versieringen. Je raakt er niet op uitgekeken. Hiervoor moet je wel even om het kasteel lopen en dat is de moeite wel waard. Doe dit bij voorkeur ’s avonds want dan is het kasteel prachtig verlicht.
Klassieke stijl
Nadat Blois zijn functie als hofstad verloor krijgt de broer van de koning, Gaston van Orléans, het graafschap Blois in handen. Ook deze edelman had de nodige bouwdriften en wilde het geheel slopen waarna er een nieuw paleis zou moeten herrijzen. Helaas voor hem, en goed voor ons, ontbrak hiervoor echter het geld waardoor werd besloten om slechts een nieuwe vleugel te bouwen. Volgens de mode van de zeventiende eeuw werd deze opgetrokken in de klassieke Franse stijl. Het strenge drie verdiepende tellende gebouw heeft een ingetogen karakter.
Naast het kasteel is het kathedraal ook de moeite waard om te bezoeken. De huidige kerk dateert uit de zestiende eeuw en verving zijn dertiende-eeuwse voorganger. Maar de geschiedenis van de kerk is veel ouder want tijdens opgravingen onder de kerk zijn resten van een Karolingische kerk gevonden. De ramen van de kerk hebben nog een Nederlands tintje want deze zijn gemaakt door Jan Dibbets.
Het kasteel en de kerk zijn natuurlijk de blikvangers van Blois, maar de stad zelf is ook de moeite waard. De talloze gezellige straatjes, steegjes en pleintjes zijn voorzien van leuke winkels waar je best wel wat tijd aan kan besteden.
Natuurlijk komt de inwendige mens hier goed aan zijn trekken. De streek rond Blois staat bekend om zijn de groenten en vis met een heerlijk botersaus. Daarbij drink je natuurlijk een witte wijn uit de Touraine dat vlak naast Blois ligt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!