Reims is een rijke stad met veel aanzien in Frankrijk. De rijkdom is het resultaat van een uitgekiende PR rondom de bubbelwijn die in de omgeving wordt verbouwd. Dat wordt al gedaan sinds de Romeinen het gebied veroverden. Hoewel de grond van de Champagne veel kalk bevat, en dat is goed voor druiven, zijn de zomers te kort en te koud om echt goede wijn te produceren; de wijn was nogal zuur. Hier werd aan de het einde van de middeleeuwen een truc op gevonden door rosé te maken die lekker fris was als we Lodewijk XIV mogen geloven.
Een koning van het statuur van Lodewijk XIV als fan is natuurlijk uitstekende reclame, maar aan het einde van de zeventiende eeuw begon de Champagne pas echt aan haar zegetocht. Rond 1660 ontstond het idee om tijdens het rijpen in de fles wat extra suiker toe te voegen. Het suiker maakte de zure wijn zoet en er ontstond een tweede gisting waardoor de beroemde bubbels ontstaan. Volgens de legende van het een Monnik, Dom Pérignon genaamd, die dit procedé heeft bedacht, maar zoals zoveel in Frankrijk is hier een discussie over.
Wie het ook heeft bedacht, het bleek een gouden greep. Met name in Engeland, waar ook de beroemde fles is ontwikkeld, werd Champagne razend populair. De Fransen vonden dit in eerste instantie vreemd maar na een tijdje zagen zij de potentie in. In de negentiende eeuw steeg de populariteit onder de burgerij tot ongekende hoogte en door het aantal wijngebieden klein te houden werd er schaarste gecreëerd en waardoor de prijs van een fles omhoog schoot, iets wat ook nu nog altijd het geval is.
Het produceren van de wijn gebeurd net als in het zuidelijker gelegen niet bij het domein zelf. De meeste druiven worden opgekocht op een hoop gegooid, geperst en in miljoenen flessen met een mooi etiket gestopt en naar het buitenland verscheept. Deze opkopers zijn door de jaren heen tot zeer grote bedrijven uitgegroeid en veel van deze bedrijven zitten in Reims.
Veel van deze Champagnehuizen kan je bezoeken om wat flesjes te kopen. De grote huizen hebben vaak een uitgebreid museum waarbij je ook de kelders onder de stad bezoeken. Interessant allemaal, maar wil je echt weten hoe Champagne wordt gemaakt, dan kan je beter een bezoek brengen naar een wijnboer die zelf zijn drank maakt. Vooral in het zuidelijke Champagne gebied onder Troyes vind je nog veel van dit soort boertjes.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!