De Champagne is niet mijn favoriete streek in Frankrijk. Natuurlijk is Reims met de zijn mooiste kathedraal prachtig, maar verder vind ik het saai. Vreemd genoeg wordt het interessanter als je in het zuiden in de buurt van Bourgondië komt; het landschap wordt bergachtig, de riviertjes mooier en de dorpjes leuker. Vanuit het noorden ligt de stad Troyes als de poort naar dit heerlijk stukje Champagne.
En hoewel de omgeving van Troyes de moeite waard is, zeker voor de liefhebber van bubbelwijn, gaat dit artikel natuurlijk over de stad zelf. De geschiedenis van de stad begint als zoveel steden in Frankrijk in de Romeinse tijd. Na de verovering van Gallië gingen de Romeinen flink aan de slag; er werden nieuwe steden gesticht en het hele gebied werd ontsloten door wegen.
Eén van de belangrijkste wegen liep van Boulogne-sur-Mer aan het Kanaal naar Milaan. Op de plek waar de voorganger van de ‘Route du Soleil’ de rivier de Seine overstak werd de stad Augustobona Tricassium gesticht. De ligging op de kruising van deze belangrijke wegen aan de rivier de Seine gaf de stad direct een economisch voordeel waardoor de stad snel groeide. Ook nu nog ligt Troyes vlakbij een kruising van twee belangrijke snelwegen.
Door de val van het Romeinse Rijk volgde een tijd van chaos. Door de versplintering van de macht en de neergang van de bevolking stortte de economie van West- Europa in elkaar. Voor handelssteden zoals Troyes betekende dit een daling van het aantal inwoners en daarmee ook de economische activiteiten. Rondtrekkende bendes en invallen van Noormannen maakten de situatie er al niet echt beter op. Deze ellende heeft er voor gezocht dat er in Troyes bijna niets meer te vinden is van de Romeinen. Wie Romeinse opgravingen wil zien kan je beter doorrijden naar Autun.
In de elfde eeuw kwam hier langzaam maar zeker verandering in. De bevolking van Frankrijk begon weer te groeien doordat de landbouw efficiënter werd. Daarbij kreeg de koning van Frankrijk steeds meer macht zodat er iets zoals een interne vrede ontstond. Een logisch gevolg was een opleving van de handel van met name het Noorden van Frankrijk. In die tijd betekende dat het organiseren van jaarmarkten en dankzij de gunstige ligging aan de Seine en de oude Romeinse wegen werd Troyes in de twaalfde eeuw het economisch ‘power-house’ van Frankrijk.
Dankzij de handel ontwikkelde de nijverheid zich in het gebied en dat is nog steeds te zien. Zo zijn er in de omgeving nog flink wat windmolens te zien, al doen die voor ons Nederlanders nogal primitief aan. De Fransen zijn er in ieder geval trots op. In deze tijd werd ook de eenheid voor het verhandelen van metaal geïntroduceerd die nog altijd wordt gebruikt; de troy ounce.
Naast de landbouw ontwikkelde ook de textielindustrie zich in Troyes zich; het bekende kledingmerk Lacoste komt uit Troyes. Liefhebbers van koopjes kunnen in Troyes hun hart ophalen want er hier vind je één van de grootste outlet centrum van Frankrijk, McArthurGlen genaamd. Batavia-Stad is er niets bij maar wij hebben dit uitverkoopfeest maar links laten liggen.
In tegenstelling tot de Romeinse stad is er van de middeleeuwse stad nog veel te vinden in Troyes. De binnenstad heeft een prachtige combinatie van een flink aantal kerken en prachtige huizen van de rijke burgerij. Die laatste zijn trouwens niet middeleeuws maar daarover later meer.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!